Kedilerin Büyümesi Ne Zaman Durur? Yetişkin Mamasına Ne Zaman Geçilmeli?
Her insan gibi her kedi de farklıdır. Yine de çoğu ev kedisi, yetişkinliğe giden yolculukta uzun yol mesafelerini aynı anda kat eder.
3 ila 6 ay: Yavru kedilerin süt dişleri dökülmeye başlar ve yerini yetişkin dişleri alır.
4 ila 9 ay: Yavru kediler cinsel olgunluğa ulaşır. Dişiler oldukça genç yaşta kısırlaştırılabilir, ancak veterinerler erkek yavru kedilerin 1 yaşına kadar kısırlaştırılmasının beklenmesini önermektedir.
6 ay: Hızlı büyüme yavaşlamaya başlar. Yavru kediniz hala büyüyor ancak artık bir gecede boyutları iki katına çıkmış gibi görünmeyecek.
9 ila 12 ay: Bu noktada, kediniz yetişkin boyutunun yaklaşık %95’i kadar olmalıdır; bu onların neredeyse tamamen büyümüş oldukları ancak hâlâ işin kurallarını öğrendikleri ergenlik evresidir.
18 ay: Bu, çoğu kedinin tam boyutlarına ulaştığı zamandır.
2 yıl: Bu yılın sonunda kediler yetişkinliğe ulaşır. Bazı yetişkin kedilerin hala ne kadar çocukça davrandığına bakılırsa, “olgunluğa ulaşmak” yanlış bir tanım olabilir, ancak 2 yaş onların sosyal ve davranışsal olarak olgunlaştığı noktadır.
Yetişkin Kedi Mamasına Ne Zaman Geçiş Yapılmalı?
Yavru kedilerin büyüme hızları inanılmaz derecede hızlı olduğundan 6 aylık olana kadar son derece yüksek enerjiye gereksinim duyarlar.
Yaklaşık 10 ila 12 aylıkken, kedinize yavaş yavaş yetişkin kedi maması verebilirsiniz.
Yetişkin mamasına geçiş kademeli kademeli olmalıdır. Birden yavru kedi mamasını kesip yetişkin kedi mamasına geçmemelisiniz.