Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile bir grup uluslararası araştırma görevlisinin yaptığı bilimsel çalışmaya göre dünya genelinde obez sayısı 1 milyarı geçti.
2022 verilerine göre, 1 milyar kişinin 880 milyonunu yetişkinler ve 159 milyonunu çocuklar oluşturuyor. Daha önce yapılan bilimsel projeksiyonlarda 1 milyar sınırının 2030’de geçileceği öngörülmüştü. Tıp dergisi The Lancet’te yayımlanan araştırmada, 1500’den fazla araştırmacıdan oluşan ağ, 5 yaş ve üzeri 220 milyon kişinin boy ve kilo ölçümlerini analiz etti.
Çocuk ve gençlerde…
Araştırmaya göre, 1990’lara göre yetişkinlerde obezite 1 kattan fazla arttı, 5-19 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerde 4’e katlandı. Obez insanların nüfusa oranının düşük ve orta gelirli ülkelerde yüksek olduğu kaydedildi. Kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, diyabet ve belli kanser türlerine neden olan obezitenin dünya genelinde yetersiz beslenmeden daha yaygın olduğu kaydedildi. Çalışmada, Türkiye yüzde 66.8 ile nüfusunda en çok aşırı kilolu bulunan ülkeler arasında yer aldı. TÜİK, 2022 verilerine göre ise Türkiye’de obez bireylerin oranı yüzde 20.2.
Herkesin sorunu
Cenevre’de araştırmanın sonuçlarıyla ilgili basın toplantısında konuşan Dünya Sağlık Örgütü’nün Beslenme ve Gıda Güvenliği Bölümü Başkanı Francesco Branca “Geçmişte obeziteyi zenginlerin bir problemi sanıyorduk. Obezite dünyanın bir problemi” dedi. Bilim insanları obeziteye karşı bilgilendirme, çocuk ve gençlerin sağlıksız gıdalar ve içeceklerden korunması, sağlıklı beslenme için vergi politikalarının düzenlenmesi ve ürünlerin içeriğinin doğru şekilde etkilenmesi gibi tedbirler alınması gerektiğini söylüyor.