Kültür Bakanlığı bütçesi: Kültür Yolu Festivali kapsamındaki büyük konserlerin maliyeti belediye konserlerinin 20’de 1’i; arada uçurum var

Posted by

“`html

T24 Haber Merkezi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamalarda, Kültür Yolu Festivali çerçevesinde düzenlenen konserler ile son dönemde gündeme gelen belediye konserlerini kıyasladı. Bakan Ersoy, “Büyük sanatçıların konserleri, bu etkinliklerin yalnızca yüzde 2’sine karşılık geliyor; bu da yaklaşık 142 konsere tekabül ediyor. Büyük konserlerin maliyetleri, belediyeye ait konserlerin maliyetinin yaklaşık 20 kat daha düşük. İkisi arasında ciddi bir maliyet farkı bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bakanlık bütçesi görüşmelerinde, milletvekillerinin yönelttiği eleştiri ve soruları cevapladı.

Turizm Geliştirme Ajansı paylarıyla ilgili sorulara karşılık veren Ersoy, sözlerine şöyle devam etti:

“Turizm Geliştirme Ajansı ödeneği bir vergi değil, katılım payıdır. 1 Ocak 2024 tarihinde binde 7,5 olan oran, binde 5’e indirilecek. Zaten bu bir vergi olmadığı için, giderler arasında kalem oluşturabilir ve vergiden de düşülebilir. Bu açıdan bakıldığında, global tanıtım yapmak için önemli bir çalışma olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda bütçesini de bakanlık kaynaklarıyla destekliyoruz. Ajans, bağımsız denetim kuruluşları ve Sayıştay tarafından denetim altında tutulmaktadır. Yönetim kurulu yapısı ve harcama alanları yasal olarak belirlidir.”

“Global Sustainable Tourism Council ile sürdürülebilirlik politikası ve sertifika programı başlattık”

Turizm sectorundaki sürdürülebilirlik önlemleri ve eğitim çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Ersoy, şu şekilde konuştu:

“İklim değişikliğiyle mücadele planımızda sürdürülebilirlik sertifikasyon programımız bulunmaktadır. Mücadelemizin temeli oradan başlıyor. Türkiye, dünyada benzeri olmayan bir adım atarak Global Sustainable Tourism Council ile sürdürülebilirlik politikası ve sertifikasyon programı başlattı. Bütün konaklama tesisleri bu programın kapsamına dahil edildi ve şu anda uluslararası alanda örnek gösterilmektedir.”

Ersoy, turizm sektöründe gerçekleştirilen eğitimlerle birlikte 8,152 öğrencinin turizm alanındaki meslek liselerinde eğitim aldığını, 4,491 öğrencinin burs imkanlarından yararlandığını ve 283 öğrencinin işbaşı eğitimleri yaptığını, 689 mezunun da ilgili otellerde istihdam edildiğini belirtti.

“Kültür Yolu Festivali’nde yapılan etkinlikler ile katılım 40 milyonu aştı”

Bakan Ersoy, kültür-sanat etkinliklerinde hedeflerin altında kalıldığı şeklindeki eleştirilere şu şekilde karşılık verdi:

“Sanat kurumlarının yönetim ve personel yapısını genişletmek adına opera ve bale alanında 150 sözleşmeli sanatçı ve 25 teknik personel alımı yapılacağını duyurduk. Bu süreç tamamlandıktan sonra istihdam hızla sağlanacak. Kültür Yolu Festivali’ne katılan 87 sanatçımızın listesinde birçok çeşitliliği görebilirsiniz; bu da bizim herhangi bir ideolojik yaklaşıma sahip olmadığımızı kanıtlıyor. ‘Kültür etkinliklerinde hedef 7.9 milyon, ancak gerçekte 6.9 milyon katılım oldu’ deniyor. Ancak kütüphanelerde düzenlenen kültürel etkinlikler kaydedilmedi; o alanda 26,700 etkinlikte 1.4 milyon katılım gerçekleşti. Kültür Yolu Festivali’ndeki etkinliklerle birlikte toplam katılım sayısının 40 milyonu geçtiğini göreceksiniz.”

Ersoy, kişisel şirketinin bakanlık görevini üstlenmeden önce Adalıyalı bölgesinde otel inşaatı izni aldığı iddialarına ilişkin ise, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2005 yılında bu ihaleyi başlattı. En yüksek teklifi benim firmam vererek kazandı. 2006 yılında ihale tamamlandıktan sonra ön izin talep ettik ve bu belge verildi. Konunun günümüzle alakası yok; bu durum bakan olmadan 20 yıl önce gerçekleşmiştir. Ek tahsis başvurusunun da benim bakanlık dönemimle hiç ilgisi yok” şeklinde yanıt verdi.

“Maliyetler açısından büyük bir fark var”

Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilen konserler ile belediye konserleri arasındaki farkları değerlendiren Ersoy, şunları kaydetti:

“Kültür Yolu, kapsamı geniş bir etkinliktir. 7 aylık süre zarfında 144 festival gününde toplam 6,700 etkinlik düzenlenmektedir. Büyük sanatçıların konserleri etkinliklerin sadece yüzde 2’sine karşılık gelmektedir; bu da yaklaşık 142 konsere denk geliyor. Büyük konserlerin, belediyeye ait konserlerin maliyetinin yaklaşık 20 katı daha düşük olması söz konusu. İki taraf arasındaki maliyet farkı oldukça yüksektir.”

“Sirkeci ve Haydarpaşa’da yeni binalar eklemiyoruz, tescilli yapıların restore edilmesi üzerinde çalışıyoruz”

Ersoy, Haydarpaşa tren garındaki restorasyon çalışmalarına ve İstanbul’un Formula 1 takvimine yeniden katılma sürecine ilişkin şunları ifade etti:

“İstanbul Avrupa Yakası’nda birçok kültür merkezi yatırımı gerçekleştirdik. Ancak Anadolu Yakası için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Bu bölgede, nüfusa orantıyla sınırlı sayıda alan mevcut. Bu nedenle bu alanda kültür-sanat vadisi oluşturma kararı aldık. Sirkeci ve Haydarpaşa’ya yeni binalar eklemeyeceğiz, tescilli yapıların restorasyonu üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca burada Kadıköylülerin ilk yerleşim alanına uyumlu yeni bir arkeoloji müzesi açılacak ki bu oldukça önemli bir ihtiyaç. Anadolu Yakası’nda arkeoloji müzesi bulunmuyor. Oradaki tarihi kültürel varlıkların restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Demiryolu sisteminin çalıştırılması ve tren trafiği de yapılacak. Bu süreçte bir danışma ve bilim kuruluna başvuruyoruz. Orada Rahmi Kışlası tarzında bir kütüphane de inşa edilecek; çok amaçlı sergi alanları ve etkinlik alanları da oluşturulacak.

Projenin bütçesi 270 milyon lira civarındadır; eski firma ile devam etmiş olsaydık aylık 730 bin lira kira alıyor olacaktık, şu anda 300 bin dolara kiralama sözleşmesi imzalanmış durumda. Ayrıca verilen teminat, Vakıflar Genel Müdürlüğü mevduatına uygun olarak ayarlanmıştır. Bu ihale için iki firma başvurmuş, birisinin evrakları yetersiz olduğu için elenmiştir. Şu anda Formula 1 süreci için bir firma ile çalışmaya devam ediyoruz. Ana hedefimiz, İstanbul’u tekrar Formula 1 takvimine taşımak.”

Görüşmeler tamamlandığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı 15 kuruluşun 2025 yılı bütçeleri, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla onaylandı.


‘Görünmeyen Cemaat: Mürideler’in yazarı ve ‘Kızıl Goncalar’ dizisinin danışmanı Filiz Gazi, tarikatlarda kadınlara biçilen hayatları ortaya koydu

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN | Yargılanan Kılıçdaroğlu, savunmasında Akşener’e “işbirlikçi” dedi, Erdoğan’a sözlerini yineledi: Başçalandır, hırsızdır

TIKLAYIN| Gazeteci Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz hakkında soruşturma açıldı

TIKLAYIN | İmamoğlu’ndan Kılıçdaroğlu açıklaması: Başka bir celsede yanında olurum, hiçbir genel başkanımızı yalnız bırakmayız

TIKLAYIN | Milli takımın UEFA Uluslar Ligi play-off turundaki rakibi belli oldu

TIKLAYIN | Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uçuşların bir kısmı iptal edildi

TIKLAYIN | Meşhur börekçinin ismini kullanarak dolandırıcılık yaptı; böreklerinde kıyma yerine sakatat çıktı!

TIKLAYIN – Icardi ile aşk yaşadığı iddia edilen Selin Ciğerci açıklama yaptı

TIKLAYIN | Ali Babacan: Bakü’deki çevre toplantısına Erdoğan ile katılan 1860 kişi varmış!

 

 

 

 

“`

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir